Terug

Pijnlijke botontwikkeling zij-onderkant voet

Han de Laat

Ik ben al 48 jaar rolstoelgebruiker. Daar ik helemaal niet kan lopen heb ik veel vochtontwikkeling en erg opgezwollen voeten. Bij de laatst aangeschafte rolstoel stonden de voetondersteunbladen te schuin afgesteld, waardoor ik een zware druk kreeg op de voetzool. Bij mn. mijn linkervoet (is de meest opgezwollene, mede tgv trombose in het verleden) is een zeer pijnlijke plek ontstaan, linksonder aan de voet. Volgens de pedicure is het botje (verbonden) aan kleine teen verzakt, waardoor deze als het ware uitsteekt en erg pijnlijk aanvoelt in de schoen. Het is een vervelende, stekende pijn.

Wat moet ik ondernemen om dit te verhelpen?


1 Antwoord

Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is


Beste Han de Laat,

 

Het kan zijn dat er door de foute stand van de voetondersteunbladen van uw rolstoel extra druk is ontstaan op de buitenkant van uw voet.
Hierdoor is er mogelijk extra botvorming ontstaan. We noemen dit een exostose.
Vaak zien we tussen de exostose en de huid ook een bursa ontstaan.

Deze bursa kan bij aanblijvende druk ontstoken raken. De ontstane bursitis is dan zeer pijnlijk.


De exostose is mogelijk operatief te verwijderen (dit is bijvoorbeeld o.a. bij een eerder doorgemaakte trombose niet aan te raden).


Indien mogelijk kan een podotherapeut een kleine aanpassing in uw schoen maken waardoor de druk op deze pijnlijke plek vermindert.


Wanneer er veel schoenen aangepast moeten worden is het een overweging om een orthese te vervaardigen. Deze moet dan dagelijks om uw voet of teen geplaatst worden voordat de kousen en schoenen aangetrokken worden.

 

Met vriendelijke groet,

Brenda La Croix

Podotherapie La Croix