Oorzaken van een pijnlijke achillespees

Achilles tendinitis komt veel voor bij sporters. Vooral bij sporten waar plots gestart en gestopt wordt ontstaan de klachten. Denk aan hardlopen, tennissen, voetballen en dansen. Bij draaien en springen ontstaat veel belasting. Denk aan sporten als basketbal en honkbal. Een tendinitis van de achillespees is een pijnlijke, verzwakte achillespees vaak met ontstekingsverschijnselen als functieverlies, roodheid, warmte en zwelling.

De kuitspier eindigt in een lange (achilles)pees. Deze loopt aan de achterkant van het onderbeen naar beneden en hecht aan op de hak/het hielbeen. Door de achillespees kunnen we op de tenen staan. De achillespees duwt eigenlijk de voet naar beneden. Hierdoor kunnen we bij het lopen afwikkelen.

Het probleem in een achillespees kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door:
- overbelasting

- een plotselinge misstap
- herhaling van kleine overbelastingmomenten

Wanneer er ook pijn in rust is en de pijn langer dan 6 weken bestaat is de klacht chronisch geworden. Als er toch een goede warming-up is en een goede trainingsopbouw en de klacht blijft bestaan is het verstandig om naar de podotherapeut te gaan. Deze gaat onderzoeken wat de mogelijke oorzaak is. Ligt het aan verkeerd schoeisel of een verkeerde loopondergrond? Functioneerd de voet goed? De podotherapeut kan na dit onderzoek een passende therapie toepassen.


Er zijn verschillende therapieën mogelijk: podotherapeutische sportzolen, schoenadvies, taping, manipuleren. Soms is het verstandig om ook de podotherapeutische zolen te dragen in de dagelijkse schoenen.
Veelal is combinatie met fysio/manueeltherapie en loopadvies aan te raden.

Wat we vaak zien is dat het hielbeen niet recht onder het onderbeen staat. De achillespees moet dan onder een abnormale hoek functioneren. Er kan ook een abnormale voetbeweging naar binnen zijn (overpronatie). Hierbij draait het onderbeen meer dan normaal waardoor onderbeenspieren zwakker worden. De kracht op de achillespees wordt dan groter waardoor er een overbelasting ontstaat met als gevolg een pijnlijke ontsteking.

Bij het ouder worden kan de voet afvlakken. Zo kan iemand jarenlang sporten en dan toch ineens klachten krijgen.

Personen die pas beginnen met sporten moeten de spieren goed rekken. Volgens een minutenschema moet je langzaam beginnen en geleidelijk de activiteit opbouwen. Bij vrouwen die vaak hoge hakken dragen, passen de achillespezen en de spieren zich geleidelijk aan en worden korter. Wanneer er dan platte schoenen gedragen worden komt de hiel niet helemaal meer op de grond. De achillespees moet meer rekken dan gewoon en raakt geïrriteerd of ontstoken. Het is onverstandig om hoge hakken te dragen.

Oorzaken samengevat:

  • slecht looppatroon
  • overpronatie (te veel naar binnen kantelen met de middenvoet)
  • oversupinatie (te veel naar buiten lopen)
  • foutieve voetstand
  • scheefstand van het bekken (beenlengteverschil)
  • schoeisel en loopondergrond
  • geen goede warming-up en training

Op July 17, 2014